maanantai 18. marraskuuta 2019

Toinen syyslukukausi ja opettajan terveiset


Terveisiä koulukokeilusta! Julkaisemme nyt blogitekstinä opettajamme Eskolan Joulu 2019 -lehteen kirjoittaman artikkelin, joka kertoo, missä koulukokeilussa tällä hetkellä mennään - opettajan näkökulmasta.

Heippa!
Nimeni on Piia Nätti ja toimin luokanopettajana luokille 0.lk-5.lk Hilda käkikosken koululla Eskolan toimipisteessä. Luokassamme on myös kouluohjaaja Päivi Niemonen. Oppilaita on tänä vuonna 14. Tiiminä minä ja Päivi toimimme hyvin, mikä onkin todella tärkeää näin pienessä koulussa. Yhteistyön täytyy pelata, jotta homma hoituu! Minä aloitin työt Eskolassa jo viime vuonna kouluohjaajana ja sain sitten luokanopettajan paikan, Eskola oli siis minulle entuudestaan tuttu ja oppilastuntemus oli merkittävä asia, jotta saatiin heti syksystä homma käyntiin! Hain Eskolaan töihin, koska minua kiehtoi kylän toiminta sekä ihan uudenlainen projekti! Päivi haki ohjaajaksi ja tuli valituksi usean halukkaan joukosta, huomasimme jo heti ensimmäisinä työpäivinä, että meidän yhteistyö tulee toiminaan erittäin hyvin! Päivi on tehnyt jo useamman vuoden kouluohjaajan töitä ja halusi nähdä, mitä tällainen mielenkiintoinen projekti tarjoaa.

Otsalamppuvaelluksella lokakuussa 2019

No niin, sitten päästäänkin asiaan: olen kuullut monen kysyvän, että miten se koulu oikein toimii, jos on noin monta luokkaa ja yksi opettaja ja ohjaaja. Täytyy myöntää, että alkuun se mietitytti itseäkin, mutta kun vauhtiin pääsimme, niin kyllä se vaan onnistuu! Hyvät suunnitelmat ja selkeä organisointi kantavat pitkälle, toki myös etäyhteydet ja yhteiset tunnit! Nyt meillä on lukujärjestyksessä yksi yhteinen TATA eli taito- ja taideaineen tunti joka keskiviikko Lapinjärven Hilda käkikosken koulun kanssa.  Suunnitteilla on lisää yhteisiä tunteja etäyhteyden kautta, odotan innolla että saadaan ne lukujärjestykseen.  Totta kai näin moni-ikäisessä ryhmässä on haasteensa opettajalle, ohjaajalle sekä oppilaille. Opettajan näkökulmasta on tärkeää ajan jakaminen tasaisesti ja tuntien suunnittelu niin että kerkeää kaiken opettaa kullekin luokalle. Käytän paljon yhdystunteja, jotka helpottavat opettamista.  Uskon, että tulevat etäyhteystunnit helpottavat opettamista, niin kuin ideana onkin tässä projektissa.

Oppilaat ovat olleet innostuneita etäyhteystunneista ja siitä, että koulukavereita on Lapinjärvellä, noin 500 km päässä.  Oppilaita kiehtoo, kuinka näytön kautta tulee esimerkiksi rehtori Piia Siltala näkyviin! Onhan tämä ihan kansainvälisesti kiinnostava projekti ja paljon on jo tälle syksyä ollut ohjelmaa, jonka kautta tulee itselle myös tunne, että ei ole mikään tavallinen koulu kyseessä.  Yksi tämän syksyn kohokohdista varmasti koko porukalle oli se, kun japanilaiset tulivat vierailulle, todella rikastuttava ja hieno kokemus! Ei pääse ihan kaikki oppilaat sellaista kokemaan! Espanjalaiset vapaaehtoistyöntekijät, jotka viettävät koko vuoden Eskolassa ovat myös olleet ja tulevat olemaan koulunkin puolella tutustumassa meidän hieman erilaiseen luokkaamme. Oppilaat tykkäävät erittäin paljon ja mahtavaa huomata opettajan näkökulmasta miten kielikylpy innostaa oppilaita! Osaavat enemmän Espanjaa kuin itse, huikeaa!

Kohta lähdetään Afrikan tähteä etsimään... (Syysriehapäivä 2019)

Yhteistyö Lapinjärven kanssa on sujunut hienosti! Vaikka kilometrejä on välissä paljon ja harvoin näemme rehtoria, niin muodostamme yhteyden etäyhteyden kautta. Olemme myös paljon rehtori Piia Siltalan kanssa tekemisissä puhelimitse.  Osallistun kaikkiin kokouksiin ja koulutuksiin etäyhteydellä, ja se on tähän asti onnistunut hienosti, vielä hienosäädämme äänen kanssa, että saamme sen selkeämmin kuuluviin.

Kaiken kaikkiaan haasteeksi koen opettajana tällaisessa ryhmässä sen, että saa tasapuolisesti ajan jaettua kaikille oppilaille, kun ryhmä on niin moni-ikäinen, mutta senkin on vain tässä syksyn mittaan oppinut.

Tällaisen opetusmuodon etuja ovat se, että ryhmä on kuitenkin sen verran pieni, että pääsemme mm. käymään retkillä paljon sekä voi suunnitella vapaammin virikkeitä, toki toimimme OPS:in mukaan mutta kyllä pienessä ryhmässä työskentely mahdollistaa enemmän.

Muun muassa tulevaa kuusijuhlaa suunnittelimme yhdessä oppilaiden kanssa, tänä vuonna on tulossa näytelmä! Parasta on siis pienen ryhmän edut, eli tapahtumien toteutus on helpompaa. Meiltä löytyy myös ”presidentti” sekä oppilaskunta yms.


Näytelmäharjoitukset kuusijuhlaa varten.

Viimeisen kahden vuoden ajalta parhaat muistot Eskolassa työskentelyssä ovat ehdottomasti olleet viime vuoden itsenäisyyspäiväjuhla sekä joulujuhla, siellä kylän tunnelma! Retki Lapinjärvelle viime vuonna oli mahtava! Oppilaat ja aikuiset tykkäsivät. Vielä tänään oppilaat muistelivat onnistunutta retkeä

Kiitos kaikille kyläläisille yhteistyöstä koulumme kanssa, arvostamme sitä!
Ystävällisin terveisin,
Piia Nätti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeilun kumppani haussa! Ja muita kevään kuulumisia

Tervehdys täältä Eskolasta! Aloitamme HanhiKukko ry:n ylläpitämän iltapäiväkerhon kuvilla. Kerhonohjaaja Emma on vetänyt lapsille monenmo...